magi,  sömn

Att sova gott

Nu på sommaren kan det vara extra svårt att somna när det är ljust nästan dygnet runt. Om vi dessutom är stressade och ligger och grubblar över morgondagen. Då går pulsen upp och kroppen ställer in sig på strid. Det blir omöjligt att somna.

Kanske har vi dessutom druckit kall Cola, energidryck eller kaffe så tar det tid innan det släpper. Halveringstiden för koffein är 6 – 8 timmar så då blir det tufft. En lång kvällspromenad två till tre timmar före läggdags kan vara en del av lösningen. Du måste få koll på din dygnsrytm – hur länge du varit vaken sedan du sov sist och det viktigaste… hur stressad du är.

Att få en natt med lugn och fridfull sömn är väldigt viktigt. Du kan byta ut kaffet på eftermiddagen mot ett härligt örtte med till exempel kamomill och citronmeliss. Är det för varmt nu på sommaren, kan du låta det kallna och lägga i några isbitar. Det blir ett härligt iste.

Det är din inre biologiska klocka som styr sömnrytmen. Vi är programmerade för att sova när det är mörkt så din kropp går automatiskt ner i viloläge några timmar före midnatt. Därför är det lättast att somna då. Sömnen är alltid ett svar på den vakenhet du haft, så ungefär 16 timmars vakenhet brukar vara bäst om du vill sova gott och djupt i åtta timmar.

Om du skriver drömdagbok, kan det vara idealt att kombinera det med sömndagbok. Där kan du skriva hur många timmar du är vaken per dygn och om du lägger dig vid ungefär samma tid. Om du regelbundet brukar ta en tupplur under dagen – skriv upp det. Också vad du gör på kvällen innan du lägger dig kan vara bra att notera. Och varför du har så svårt att varva ner.

Efter några dagar bör du ha fått koll på vad som stör din nattsömn. Men gör en riktig utvärdering efter ungefär två veckor, då har då säkert en klar bild. Skriv ner vad du tänker när du inte kan somna. Vilka känslor får du – blir du irriterad och orolig när du inte somnar? Fundera på varför det blivit ett problem och vad du kan göra för att ändra situationen.

Med ljus och kärlek från Laura