Blog,  Eftertanke,  Mörker,  själ,  TANKAR

Den mörka sidan

Trots att vi ofta tänker på mörkret som fyllt av ångest, så är mörkret faktiskt lika naturligt som ljuset. Utan mörker inget ljus och tvärsom. Men vi söker alltid en väg ut ur mörkret och in till ljuset. I bibeln säger redan Jesaja att ….. “Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus”. Och runt om i världen strävar man efter efter en plats i solen.

Även när månen lyser, kan det kännas mörkt ibland. Vi är så vana att allt ska vara upplyst att vi har svårt att hitta tryggheten i mörkret. Alla ljud känns plötsligt främmande och rädslan börjar gnaga. Skuggorna blir längre och längre, tills det blir riktigt beckmörkt.

Nattens gudar är väl inte heller de trevligaste. Erebos i den grekiska mytologin personifierade mörkret och namnet betydde underjordens dunkel. En av de första skapelserna i universum och född ur Chaos. Han var gift med Nyx, nattens gudinna. Kanske har våra känslor inför mörkret fortfarande något att göra med gammal vidskepelse och rester av tro på Hades och dödsriket. Jag säger alltid som Konfucius ….. “Bättre tända ett ljus, om än aldrig så litet, än att förbanna mörkret”.

Mörka nätter är det lätt att fantasin skenar iväg, man föreställer sig den ena hemskheten efter den andra. Men utan mörker är det omöjligt att veta att ljuset finns där ute. Du kan exempelvis meditera för att få hjälp att släppa taget om de rädslor du har gentemot mörkret. Att ta sig till mörkret handlar inte om att hylla ondskan eller skada någon. Det har inget att göra med svart magi eller ondskefull trolldom, utan bara om att acceptera att mörkret existerar. Därefter blir ljuset så mycket klarare,

Sätt dig i en bekväm position, i mörkret i ett tyst, lugnt och tryggt rum. Blunda och observera avsaknaden av ljus. Känn av mörkret med dina sinnen, ditt tredje öga. Uppmärksamma hur du känner dig. Vilka känslor som dyker upp. Fortsätt utforska mörkret utan en förutfattad mening. Tänk sen på en plats som ger dig trygghet och förflytta dig dit i tankar. Känn tryggheten och låt känslan lysa upp mörkret som omsluter dig. Mörkret är där, men det påverkar dig inte längre. Någon sa en gång “Kom ihåg, det bara är du som kan fylla ditt liv med solsken”.

Med körlek och ljus i mörkret, från silvertrollet Laura