Fullmåne,  Midsommar-magi,  TANKAR

En alldeles speciell dag

Fullmåne i går och i dag midsommarafton, det känns inte lite speciellt. Först gick tankarna, när jag vaknade, till fullmånen i Stenbockens tecken i går, en positiv fullmåne som lovade mycket gott för den närmaste framtiden. Det är tid att planera och ta emot bra, nya besked. Tiden framöver lovar stabilitet, trygghet och balans i tillvaron. Något vi kan behöva i dessa oroliga tider, politiskt och hälsomässigt, “coronahotet” i alla dess former ligger fortfarande som ett mörkt moln över oss. Men idag och hela helgen ska vi fira och njuta. Vardagen kommer snabbt nog.

Midsommar får mig alltid att tänka på jordgubbar. Stora, röda, saftiga och härliga – sommar, drömmen från barndomen – tillsammans med en stor portion hemgjord vaniljglass, med äkta vanilj. Det är LYX för mig. Det är mycket från barndomen som dyker upp just idag. Ängar i blått, fulla med blåklint, som blandas med vallmo och prästkragar lite här och där. Det var fler blommor, men just dessa har stannat i minnesbilden.

I magin sägs ju att blåklinten lockar till sig både kärlek och rikedom, så den tycks mig vara helt perfekt idag. Den tillskrivs en stark magisk kraft och får inte fattas i midsommar buketten. Vallmon, särskilt den röda, är sömnen och drömmarnas blomma och prästkragen, som är Skånes landskapsblomma, kan ge dig gudasvaret om din lycka. 3 stycken prästkragar ska det vara i buketten under huvudkudden. Jag brukar ta tre av varje sort, av de 7 eller 9, – 3 är ju lyckotalet.

Vilka blommor är då de bästa i buketten. Blåklint, vallmo och prästkrage har vi redan. Rölleka, vitklöver, käringtand , vildtimjan och gråfibbla är alla tur och lyckoblommor så de passar bra. Eller tänk på Evert Taubes gamla visa………… Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill, jorden vi ärvde och lunden den gröna. Vildrosor och blåklockor, lindblommor och kamomill….. de skulle kanske vara med. Älskar den gamla visan, för mig en speciell midsommarvisa.

Det där med buketten under huvudkudden har liksom blivit en tradition för mig. För kärlek i alla relationer och för vackra drömmar i midsommarnatten. Midsommarhelgen är speciellt svensk för mig, som bott större delen av mitt liv utomlands. Man ska njuta av alla fina stunder, för man vet aldrig när och hur eller vart resan går vidare och hur livsvägen är planerad.

Vad jag också älskar är midsommarbrasan eller elden, som tyvärr blir allt mer ovanlig i just Sverige. Kanske på grund av brandrisken. Jag brukar använda elden för spådom, så hos mig har den en fast plats. I äldre tider tändes den för att hålla troll, onda andar och farliga djur borta. De sades vara särskilt aktiva denna natt när väggen till andevärlden är som tunnast. Sägs det och känns det – Denna natt är speciell.

Sänder de hjärtligaste önskningar om en underbar Midsommarhelg, din sierska LAURA