Hälsa,  kropp och själ,  skönhet

En morot för hälsa och skönhet

Har just läst en artikel om att moroten ska vara helt magisk för hyns skönhet. Det stod också något om tre gånger om dagen, men vi ska inte överdriva. Nu har jag fler saker som jag inte är så förtjust i på min matsedel. Havregrynen naja – men varje morron är tufft. Selleri motvilligt och nu moroten dessutom, men det sägs ju att man vänjer sig vid allt. Blir allt mer “offer” på skönhetens altare ju äldre man blir. Allt fler ritualer. Skönhetens kvinnliga ärkeängel Jophiel och skönhetens gudinna Venus är de jag ber om hjälp på min fredagsmeditation. Fredagen styrs av planethärskaren Venus så det är en bra dag för böner om skönhet. Dessutom har dagen namnet från Freja vår vackra nordiska kärleksgudinna.

Havregrynen går bra med färska bär, en klick honung och lite yoghurt, sellerismaken kämpar jag med att täcka över med allerhanda andra grönsaker. Men den är envis och en riktig supergrönsak som sägs vara antiinflammatorisk, utrensande {bra för levern] och skyddar mot allergier, reumatism och depression. Den förbättrar matsmältning och är bra för vår hjärthälsa + mycket mer. Magi med salt smak! Jag brukar använda den i soppor där den får koka ihop med tomat och annat smakrikt. Eller blandas bäst i en smoothie med välsmakande grönt och kanske någon frukt – allt som ger god smak. Skönhetsmagi har sitt “pris”!

Så nu till moroten! Den är fullmatad med nyttigheter, som vitaminer och antioxidanter. Det är just antioxidanterna som skyddar huden mot skada  och i viss mån mot åldrande. Dessutom ger den en fräsch hudfärg vid regelbundet ätande. Morötterna är inte bara bra för hud, ögon och hjärta, de skyddar kroppen mot krämpor och hjälper oss tillfriskna snabbt. Kokt ska vara nyttigare än rå, men gör du dig illa är bra att lägga en rå morotsskiva på såret så det läker snabbare. I stället för att köpa morotsolja som görs på de pyttesmå fröna, brukar jag lägga rivna morötter i eke olivolja i en dryg vecka och sedan pressa ur dem. Så får jag en underbar olja  för hyn – torkar massan med rivna morötter och använder som peeling. Toppen! Har också fått tipset att strimla morötter med potatisskalaren, strö över sellerisalt och torka till chips i ugnen. Testas på lördag!

Med skönhetsmagi, ljus och kärlek….