kropp och själ,  livsstil,  magi

Ett fascinerande land – Indien

Jag har alltid älskat Indien, detta underbara, färgsprakande land där jag fick lära mig yogans alla delar. I Sverige var det mest fysiska former av yoga innan dess, men yogan är ju så mycket mer. En god vän åkte på en resa dit, för att gå en kurs hos yogin Maharishi Mahesch och jag hängde på. Men Indien bjuder på mycket mer andligt. Tidigare hade jag varit där tillsammans med min far och blev mycket imponerad av landet. Den största religionen är hinduismen, men även buddhism, sikhism och andra religioner kommer härifrån. Islam är också brett representerat i detta land, där alla tycks leva i harmoni, mestadels iallafall.

Till exempel sägs den mångtusenåriga kunskapen att spå i händer, kiromanti, härstamma från Indien och spreds sedan vidare över Tibet. Det är mest kvinnor i sina vacka kläder och med hennamålningar på både händer och fötter som erbjuder spådom. Men faktiskt har jag ett par gånger också sett en man spå – fick förklarat att det hade med kaster att göra. Andligheten genomsyrar landet, kanske på grund av “vänliga” religioner med tro på karma och själavandring – jag har sett husaltare i många indiska hem där man ber till någon av tusentals gudar. Annars är Shiva, Vishnu ovh skaparguden Brahma de viktigaste. Brahma ser man ofta avbildad med en lotusblomma eller ridande på en vacker svan. Allt känns så ödmjukt, vackert och förlåtande.

Buddhismen är mer styrd av levnadsregler, som att föra ett liv i måtta. Inom buddhismen tror man på återfödsel och att nuvarande livsvandel påverkar det kommande livet. Men även buddhismen kommer med glädje – tänker på den skrattande Buddha statyn som jag har stående hemma bredvid min trebenta pengagroda med äkta silvermynt i munnen. Båda från Indien. Hoppas kunna återvända på en semester dit, kanske nästa år – är mycket intresserad av andligheten där och vill lära mig mer om deras meditation och spådom. Plus köpa några nya vackra saris. De jag har börjar bli väldigt slitna.

Med ljus och lyckohälsningar från Silvertrollet