Blog

Ett liv för hälsa…..

Det sägs att vi har en inbyggd intelligens som hjälper oss att bli den bästa versionen av oss själva. Vi ska lyssna på vårt hjärta, som följer vår själs röst. Den rösten säger oss, vad vi ska göra för att skapa mirakler i våra liv. Just nu säger mig den där rösten, att jag ska skaffa mig bättre vanor. Den tjatar om bättre vanor. Träning, diet och positiva attityder. Säger att det är viktigt, när det gäller att åldras vackert. För att göra det på ett bra sätt behövs “bara” att sköta sin träning, äta mycket grönsaker, fullkornsprodukter och protein. Det är hälsosammast.

Medelhavsdieten är en fantastisk diet för “evig ungdom”. Den är rik på Omega 3 fett, valnötter och linfrön, fisk 2 gånger i veckan minst, gärna lax, och gör att du ser yngre ut. Lika bra för kvinnor som män. En annan diet som förutom yngre utseende och bättre mående är Okinawa-dieten. Den är rik på grönsaker och frukt och innehåller färre kalorier än den mat du vanligen äter. Den är rik på fibrer så du blir snabbare mätt. Enligt Okinawa-programmet bör din dagliga kost innehålla….. 7 frukter och grönsaker, 7 portioner fiberprodukter som fullkornsbröd, fullkornsris, fullkornsflingor…… 2 portioner tofu, sojabönor eller andra soja- produkter, fisk med omega 3 fett,som lax, makrill eller tonfisk, 2 portioner kalcium [ost, fil, yoghurt, mjölk], 6koppar te, gärna grönt och 6 glas vatten.

I Okinawa-programmet är också träningen viktig. Här är motion som länkar samman kropp och själ viktigt för all länka samman kropp och själ. Det är elementärt när det gäller att åldras vackert och långsamt.Enligt Okinawa-modellen är dessa motionsformer bra………. Tai-chi, Chi-gong, yoga, promenader, dans, trädgårdsarbete. Sistnämnda skapar också band mellan människan och naturen. Att leva i harmoni är viktigt för Okinawa-borna. Stress är fiende nr. 1 om man vill leva sitt liv till 100, så Okinawaborna undviker stress, något som låter dem åldras långsamt och vackert. Ofta använder de en stressreducerande andningsteknik med långsam djupandning. Genom meditation odlar också sin andlighet. Hur du förhåller dig till det har stor betydelse för mående och välbefinnande. Böner och meditation gör att man lever ett liv som genomsyras av andlighet. Man hämtar inspiration från en högre makt. Forskning visar att människor som har en inre tro [oavsett om det är Gud, eller någon annan man väljer som ledstjärna, Buddha, änglar} är mindre mottagliga för depressioner och har ett bättre fungerande immunsystem än de som saknar tro och hopp.

Så när jag satt och gick igenom vad jag skulle ta med i mitt eget programm och även i den här bloggen, lade jag till Okinawa-modellen med diet och Tai-chi.

En fin höstdag önskar Liv