livsstil,  magi

Första maj….

På något vis har maj för mig blivit liljekonvaljernas månad. Liljekonvalj eller Convallaria, som betyder hoppet kommer åter, är doftande och vacker men farlig – mycket giftig, Brukar också kallas “Stairway to heaven”…. Trappan till himlen, hur man nu ska tyda det. Liljekonvaljen är också Finlands nationalblomma och Gästriklands landskapsblomma.

Så många minnen förknippade just med liljekonvaljer. Ett av mina första minnen är dikten Kung Liljekonvalje av dungen…. ur dikten “Strövtåg i hembygden” av Gustav Fröding. Det var min far som citerade den, när vi under en ridtur i skogen hamnade i en enorm, vissnande liljekonvaljedunge. Jag var i 7-års åldern, men det gjorde ett sånt intryck att jag minns det än idag. Minns till och med vissa strofer av dikten. Vackert om sorg ….. “från rökelsekaren med blomsterstoft………all skogen är fylld av doft”.

Liljekonvaljen med sin ljuvliga doft kommer med löftet om sommar. Blomman symboliserar vårens ankomst och gör dig onåbar för det onda. Den ger hopp, vackra drömmar och kärlek. Slöjda gärna en vacker liljekonvaljekrans och häng över sängen. Eller häng bara upp en bukett. Om du har husdjur och/eller småbarn, tänk på att alla delar är giftiga. Häng högt!

Doften av liljekonvalj, det är min farmor. Minns henne varje gång jag känner doften an liljekonvalj. Som liten ville jag bara sitta i farmors knä, för hon doftade alltid sååå gott. Senare kom jag på hemligheten. Hon använde inte bara liljekonvalje parfym. Nej, hon torkade blommorna och sydde in i vackra små påsar, som hon hade i klädskåp och byrålådor.

Så mitt tips om du har en favoritdoft som du vill ha förknippad med dig. “Dutta” den lite här och där. Är det inte en blomdoft, där du kan torka blomman, då finns den säkert som eterisk olja. Själv älskar jag doften liljekonvalj, men är mer en grön, citrus person, så det blir mest mynta med rivna, torkade citrus- och limeskal.

De allra bästa, doftande maj-hälsningar, ljus och kärlek, från LAURA