Hälsa,  kropp och själ,  livsstil,  magi,  själ

Från deppig till glad

Haha, för mig låter det nästan som om frågan “Vill du ha kaffe och choklad?” vore på sin plats. Ibland upplevs det för stunden som starkt belönande och kan faktiskt ge nästan lyckorus. Men vem kan leva på kaffe och choklad – så värst nyttigt blir det inte i längden. Men, men, det kan faktiskt vara räddaren i nöden någon enstaka gång. Jag säger aldrig nej till det. Bara kaffedoften sätter igång lyckokänslan med snabba ryck.

Härlig choklad i all ära, men hur är det då med nyttigheter och lyckokänslor? Jag kollade upp dopamin, en viktig signalsubstans i kroppen som påverkar känslor som glädje, entusiasm och kreativitet – är känt som “lyckobringaren” och tar hand om belöningssystemet i kroppen. Jag ville ju veta vilken mat som eventuellt triggar dopaminet och eller om det behövs något annat. Hittade balanserad kost med proteiner, mineraler och vitaminer, plus probiotika och mjölksyrebakterier är det toppen.

Jag kollade vidare på serotonin, också en signalsubstans, som ska göra att vi blir på gott humör och harmoniska. Det första jag fick upp var brännässlan. Så just nu testar jag brännässelte som ska vara nyttigt för mycket och även verka uppiggande. Serotonin kan till och med hjälpa mot depression detta glädje-ämne, som behöver trypofan för att kunna bildas. När jag kollar vidare på detta ser det ut som om vitamin-D och fiskolja skulle kunna höja vårt goda humör.

Det finns en tredje signalsubstans som ger oss glädje – det är Noradrenalin. Vem har inte hört talas om adrenalinkick! Detta noradrenalin kan man stödja med ungefär samma mat som dopaminet. Gillar inte processad mat, restaurangbesök på hamburgerkrogen är inte så efterfrågat, men en extra “äventyrskick” som att surfa på stormigt vatten, ger dig säkert den “berömda” glädjekicken. Ett spännande kortspel eller annan tävling brukar också ge glädje och spänning utöver det vanliga. Så inte bara mat och ordnat liv, även glädje ger ännu mera glädje och lyckorus.

Får lov att försöka beskriva hur dessa tre glädje-ämnen fungerar tillsammans. Dopamin är hjärnans belöningssystem, serotonin förmedlar känslan av inre kraft och tillfredsställelse och noradrenalinet verkar aktiverande, sen blir det olika glädje känslor, beroende på hur dessa kombineras.

Med spänning och glädje från Laura