Blog

Gående meditation…

Ville naturligtvis ut på min vanliga löptur i morse, men snöblandat regn och blåst satte stopp. Jag smög mig in så en skogsstig för att vara skyddad från blötsnön och bestämde mig för gående meditation. Härligt för huden och lugnande för själen i min jakt på “evig ungdom”. Gäller att komma i rätt stämning, så jag känner in den fuktiga, höstdoftande luften och börjar andas extra långsamma andetag. Njuter av regnet, dofterna och höstlöven.

Tänker lite på löpturen jag missade och låter tankarna bara flyta förbi. Koncentrerar mig på andetagen. Den tibetanske munken Tich Nath Hanh uppmanar också att le medvetet. Det fysiska leendet skapar glädje även i psyket. Så säger även senare tids forskning. Jag tycker om att lyssna på vinden och skogens ljud, istället kan du ladda ner meditation, mantran eller healingmusik och lyssna på det. Sträck ut kroppen och tänj, lite så som katterna och massera nacken. Efter en stunds andning börjar du gå medvetet. 3 steg under inandning, 3 steg under utandning. Följ andningen….Skulle du komma av dig, tänk ” ANDNING” och flytta tillbaka koncentrationen.. I Zenmeditationen koncentrerar man sig på andningen i “hara”, en punkt strax under naveln…….

Man tar sakta steg för steg, fokuserar på in och utandning, är närvarande och medveten i varje sekund. Hur känns foten, marken under, benet och så vidare. Detta passar för alla som har svårt att sitta länge eller vill ha något att variera promenaden med. Används inom all buddhistisk meditation som ett komplement till sittande meditation. Eller som för mig då, som ersättning för en bortregnad löptur. På sommaren brukar det också bli gående meditation 2 km till mitt lilla tjärn där jag brukar simma. För kallt nu, sista “simmardagen” på året brukar vara den sista september. I år blev det till och med en vecka tidigare. Tror jag håller på att bli en badkruka.

Som avslutning på den gående meditationen, är det härligt att sätta sig ner och “bara vara” en liten stund.

Ljus och kärlek till nästa gång hälsar Laura