Blog,  Hälsa,  livsstil

Grön hälsa….

Nu väntar jag ivrigt och otåligt på vårens delikatesser, nässlor, maskros och kirskål. Naja, den sistnämnda med reservation. Tycker att den smakar lite koriander, en krydda jag avskyr, men den är i alla fall nyttig och får duga till att blanda i gröna smoothies för hälsans skull. På våren brukar jag äta mycket bladgrönt för att rena kroppen och ge den en boost. Återkommer snart med mer grön magi, allteftersom vi närmar oss sommaren och växterna dyker upp. Desto “grönare” blir livsstilen.

Mest väntar jag väl på brännässlan som innehåller mycket järn och massor av mineraler. Karoten, vitaminerna A och C plus 70 olika näringsämnen, bland annat kalcium, folsyra, magnesium, folacin, xantofyll, histamin, mangan, kalk, fosfor, koppar, kisel och aminosyror. En matsked torkat nässelpulver är lika mycket som 100 g färska nässlor ,som ar en dagsranson av nyttigheter. När du torkar, tänk på att torka under 50 grader, så vitaminerna inte förstörs.

Nässlan är också en äkta häxört och används i magi främst som skydd mot onda energier. Den används av mig även vid rening och healing. Jag torkar alltid en stor mängd nässlor och mal till pulver och blandar det i många rökelser. Det blir det lilla extra mot onda andar. Brukar slinka ner lite i yoghurten också.

bB

En annan storfavorit är maskrosen. Nyttig och användbar från rot till blomma. Bäst tycker jag nog om den härligt gyllengula maskrossirapen. Gjord på de gula blombladen, ekologiskt brunt socker och en liten skvätt färskpressad citron- eller apelsinsaft. Just nu på våren använder jag de unga ljusgröna bladen i varenda sallad. Där finns A,- B-, och C-vitamin, många olika mineraler och bitterämnen som är bra för matsmältningen.

Sierska som jag är, brukar jag koka te på blad och rötter för att förstärka gåvan att “se” och att spå. Maskrosen sägs vara gudinnan Hecates blomma. Hecate är gudinna för månen, häxkonsten och korsvägarna och sägs kunna vandra mellan världarna. Hon har tre ansikten, jungfrun, modern och haggan och associeras oftast med ugglan, korpen och grodan. Är lite olika var man läser – ibland också med ormen.

Nyttiga “gröna” hälsningar från din sierska LAURA