Blog

Grön kärlek….

Nu blev ni nyfikna, eller? Jag skrev ju i förra inlägget en del om diet, men jag tänkte skriva lite mer om just det gröna livet.

Genom en hälsosammare livsstil kan vi påverka där hälsa, där är forskningen enig. Raw food är något jag ofta läser om i hälsosammanhang. Det är många hälsoproblem som är kopplade till “fel” mat. Ta en titt på vad vi slänger i oss för snabbmat. Inte bara hjärt- och kärlsjukdomar skulle kunna undvikas med mer grön mat, även cancer och andra kroniska sjukdomar. Jag själv hämtar mycket inspiration från växtriket. Inte bara från affär, eget växthus och planteringar. Utan även från skog och mark. Från skogen kommer min vårkur, där jag under 14 dagar gör min kur med björksav. 3 gånger dagligen 1 stort glas. Jag brukar frysa in ett par dunkar med nytappad björksav på våren, för att ha som uppiggande kur under vintern. Massor av nyttigheter i den.

Björksaven kan vara lite smaklös, så mixa gärna med citronsaft, eller ner i mixern tillsammans med grönt. Lite broccoli, en grön paprika, grönt äpple och kiwi. Så har du en underbar smoothie. Letar du helt underbara gröna recept, kan jag rekommendera boken En GRÖN Kärleksaffär. Skriven av kocken och yogin Viktor Ingemarsson. Också en man som börjar dagen med att meditera. Måste helt enkelt dela med mig ett recept ur hans bok…… Rawknäcke med äpple och pumpafrön. 3 st….. 3 dl eko äppeljuice eller 400 g äpplen. 2 dl vatten, 1dl äppelcidervinäger, 1/2 dl chiafrön, 3 dl linfrön, 2 tsk himalayasalt, 1 dl mixat äppelkött, 2 1/2 dl pumpafrön, 2 dl solrosfrön, 2 tsk flingsalt. Blanda allt utom fruktkött, pumpafrön och solrosfrön. Ställ bunken med det blandade 3 timmar i kylen. När du tar ut bunken ur kylen blandar de även i det sista. Värm torkugnen till 42 grader, eller vanlig ugn på lägsta styrka. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och in i ugnen ca 6 timmar. glänta på luckan om det är en vanlig ugn. Ta ut, btyt i fyra delar, strö över flingsaltet och in igen 4 timmar. Smakar helt underbart. “Lycka på en bakplåt”

En stor näve blåbär på efterrättsglassen, är ett perfekt avslut på en hälsosam middag. Nästa gång kommer min version av ett glas rött till kvällen.

Sköna drömmar önskar Laura