Blog,  livsstil,  Qigong,  Vintertid

Kylan är här – idag blev det Qigong

Det var så kallt i morse att jag fick övertala min “lilla staffe” att komma med på en kort morgonpromenad. Själv fegade jag ur yogan och startade dagen med qigong. Inomhus förstås. Även troll med silverhår får vara lite lata.

Så det blev 6 lätta övningar Qigong, som skapar inre ro och hjälper mig att förbli fokuserad. Den kinesiska hälsogymnastiken ger ny energi och är ett effektivt skydd mot stress. Qigong aktiverar själv-helande krafter och försätter kroppen i ett så kallat qigongtillstånd – lugnt, avslappnat och samtidigt energifyllt.

Man skulle kunna kalla det en vaken uppmärksamhet, liknande den man kan uppnå under en bra meditation. I qigong använder man inga mantran utan låter tankarna passera förbi som i en film och uppnår i hög grad lugnet genom acceptans. Den här metoden passar alla, för det finns rörelser som kan utföras liggande, stående eller gående. Om du gör övningarna inomhus, som nu i kylan, öppna iallafall fönstren lite så du får frisk luft. Andningen blir djupare när du tränar Qigong och du andas in mer syre per andetag.

Nervsystemet som har att göra med aktivitet bromsas och delen för inre ro, vila, återhämtning och matsmältning aktiveras. Samtidigt stärker rörelserna muskler senor och skelett. Dessutom visar många undersökningar att Qigong stärker immunförsvaret, ger balans i nervsystemet och normaliserar blodtrycket. Det är lätt att lära sig och träningen och den ger snabbt märkbara resultat. Särskilt med blodtrycket. Och du hittar fantastiska instruktioner, även gratis, på internet. Så ge Qigongen en chans om du tycker yoga är för tidskrävande eller jobbigt.

En del rörelser kan likna Tai Chi, men det är i motsats till Qigong mer en kampsport. Även om Tai Chi används i viss form även som terapiform inom traditionell kinesisk medicin och fokuserar då på balans och inre styrka. Qigong däremot utvecklades inom medicinen för att förebygga och behandla sjukdomar och blev sen även en kampsport, av det mer “softa” slaget. Mer hälsogymnastik än strid o kamp.

Jag började i morse med armsving som första övning. Följt av Håll om bollen, Öppna och stäng, Energi från himlen, Andas in mot centrum och avslutade med Daoyin, en form av lätt självmassage. Alla rörelser ska utföras med så lite användning av muskelkraft som möjligt. Därför ska kroppshållningen vara så att överkroppen är lodrät med ryggradens naturliga böjning. Hittar du inte denna”latmask” Qigong online – ring gärna, så förklarar jag rörelserna snabbt.

Med en bugning, ljus och kärlek från Laura