änglar,  Drömmar,  livsstil,  Midsommar-magi

Litha, sommarsolståndet

Som den keltiska betydelsen…. “strandens ljus”, höjdpunkten på ljusåret, när solen inte går ner. Det är segerns högtid, när druiderna rullar ner brinnande hjul från höjderna till stranden. Även en solens, alla solgudars och eldarss högtid. Många glömmer att det också är en kristen högtid, för att fira Johannes Döparens dag. Läste att midsommarstångens kors har att göra med det. I år infaller Midsommarafton den 25 juni, en lördag, årets längsta dag!

Vi i Sverige burkar på senare tid försöka förbinda firandet med både bad och grillning, så vi får elden helt automatiskt vid grillandet. Jag brukar skriva några önskningar och mata kolen med pappersbitarna efter grillandet, om jag inte har en extra eld. Men i år blir det en stor – önskningarna och ritualerna blir många.

En Litha eller Midsommar utan ritualer och spell vore omöjligt. Mitt favoritspell denna dag är att be om rikedom från alla fyra elementen. Jag behöver salt, vatten, ett grönt ljus, salvia och rökelse av enbarr eller Rönn. Aldrig båda tillsammans, då de sägs upphäva varandras verkan.

Jag tänder rökelsen och säger “Låt luften blåsa rikedom till mig”. Jag tänder ljuset och säger “Låt elden lysa min väg”. Jag lägger salt på tungan och säger “Låt jorden få min förmögenhet att växa”. Jag dricker vattnet och säger “Låt detta vatten rena mig idag. Sedan låter jag rökelsen och det gröna ljuset brinna ut. Jag lämnar en liten bit av varje element kvar på altaret/bordet tills pengarna strömmar in.

Litha, sommarsolståndet, är en av de åtta hedniska eller wiccanska högtiderna som firas under året. Känns som den härligaste om man älskar ljuset. En hel natt utan mörker. Att lägga kort eller runor tillhör också denna dag när världarna möts. Trolldom och spådom ligger i luften.

Firande och spådom brukar jag avsluta med en gående meditation genom skogen. Låta tankarna flyga som de vill och koncentrera mig på andningen. Kombinerar med att ta in alla ljud från skogen. Detta ger mig frid och ro för kommande arbete.

Med ljus och kärlek från Laura