Blog,  livsstil,  magi,  skogstroll

Min sagoskog

När jag går på mina skogspromenader, känns det verkligen som att gå in i sagans värld. Skogen är gammal och trolsk och särskilt nu på hösten verkar den vara fylld med alla möjliga små gestalter. Det kommer än på att vi har ett fantastiskt svampår i år. Fortfarande står mycket svamp kvar att plocka eller bara att beundra.

Jag tycker att flugsvampen är så vacker, dessutom får den ju stå kvar, hehe. Flugsvamp sägs ha använts av vikingarna för att framkalla raseriet när de gick bärsärkagång. Röd flugsvamp har också använts hos shamaner i Sibirien som drog för att kontakta andevärlden och det ryktas att även samiska shamaner använt flugsvamp i sina ritualer.

Men giftiga flugsvampar är inte så viktigt. Även om den fortfarande, i en kokbok från 1935, klassades som matsvamp, ungefär som skogschampinjonen. Jag litar nog mer på dagens svampexperter och håller mig till goda matsvampar som torkas och läggs in för att förgylla vinterns middagar.

Men nu, i slutet av säsongen väntar man nästa på att få se några små troll dyka upp och göra promenaden minnesvärd i stället. Ibland känns det verkligen som om man inte är ensam där man går. Särskilt när hunden börjar skälla upprört och tittar mot ett ställe, där man själv inte kan upptäcka något. Här uppe i norden var man övertygad om att det fanns flera sorters skogsväsen, förutom skogsrået och den fiolspelande Näcken. Älvorna, eller vittorna hade speciella vitterplatser där de dansade och än i dag finns sådana platser kvar.

Vid soluppgång eller solnedgång är det som mest intressant. Eller när dimman ligger tät. Då tycker man sig se både älvor och troll. Riktigt illa kunde det gå om man störde älvorna och deras dans eller när de vilade sig efter dansen.

Hemmavid kunde det gå ändå värre. Där fanns hustomten eller vätten, som man skulle hålla på gott humör. Om inte kunde hustomtarna vara tjuvaktiga och ställa till med riktiga hyss, men behandlade man dem väl kunde de vara riktigt hjälpsamma. Framför allt värnade de om djuren på gården och såg till att de hade det bra.

Med hälsningar, ljus och kärlek från Laura,, på sagans stig genom skogen.