Blog,  magi,  skogstroll

Örter för spådom, magisk hälsa och välstånd.

Jo då, några örter för kärlek kommer också med på ett hörn. Jag börjar först med basilikan som i magin ståt för välstånd, pengar och även kärlek. Den är en av de tre örter jag alltid bär i min örtamulett. De andra två är salvia och tallkotte. Jag låter också ett par tallbarr vara med, det doftar också så gott. Salvian har jag för att ta bort dåliga energier och tallen ger skydd. Förutom det ger den välstånd, framgång och ett långt liv, Tallbarren torkar jag också, mal och har med i teblandningar, bra inte bara för magi utan även för hosta. Tallen behåller dessutom sin höga halt av vitamin C även över vintern.

Det där med örter för olika ritualer är ett måste för mig. Jag använder både färska och torkade örter i mängder. Min älskade tall använder jag i smudgesticks och i rökelse. Då är det mest barren jag använder. Tallkottarna kommer mest till användning i fina dörrkransar till ytterdörren, för att hålla dåliga energier borta. Har faktiskt satt upp en ny krans speciellt nu för Valborgsmässonatten.

Förr i tiden tog man en droppe ren kåda av tall och tuggade på för att stoppa förkylningen. Men det känns bättre med den gamla huskuren att koka 3 tsk tallknoppar, kallas också tallstrunt och låt dra 10 minuter, sen sila av och dricka med en tsk honung.

Under Valborgsnatten händer mycket ovanligt, nästan helt overkligt. Det var ju en gammal hednisk vårfest och sägs ha varit en magisk natt då allt var möjligt. Eldarna var till för att bränna upp allt det gamla för att ge plats för det nya.

Nu välkomnar vi våren på Valborgssmässoafton – en symbol för vår och ljus! Den infaller precis mitt emellan vårdagjämning och midsommar. På grund av pandemin blir väl 2021 ännu ett år med inställda “majbrasor”, många stora firande har ställts in. Så vi får lov att göra det bästa av situationen. Kanske grilla med familjen och/eller utforma nya, egna ritualer med tända ljus och härliga doftande örter. Atmosfären är tunn och det är lämpligt med seanser. Inga masstillställningar utan sådär 2 – 3 personer runt albordet hos ditt medium. Det är sällan jag håller seanser, men valborg och midsommar gör jag undantag. Något jag faktiskt lärde mig från min mor som kallade valborg- och midsommarnatten Andarnas natt. Örter som jag då alltid har med på bordet är gråbo, på engelska mugwort och en stor skål med myskgräs. I fickan, i en påse, en bit torkad alruna. Allt för bättre kontakt och spådom. Känner mig som en gammaldags häxa där framför elden eller ljusen. Mitt eget sätt att fira.

Med eldfängda hälsningar från din sierska LAURA