Blog,  Hälsa

Qi-Gong

En resa för själen. Vill du utvecklas och läka din själ? Utbilda dig till Qi Gong-lärare, för då hjälper du både dig själv och andra med effektiv stresshantering. Det finns till och med online utbildningar på nätet. Vill du inte undervisa qigong, så är det fantastiskt att kunna för egen del. Qigong är en kinesisk filosofi som är nästan 3000 år gammal och är egentligen grunden till kinesisk läkekonst. Tanken är att det finns livsenergi, qi, i allt levande och det löper kanaler genom kroppen där livsenergi, qi flyter fram.. Utifrån den tanken har det utvecklats både kampsporter, akupunktur och medicinsk qigong.

Träningen består av rörelser, koncentration och andningsövningar som ger avslappning. Enkla rörelser stimulerar energiflödet i kroppen, ökar blodflödet och mjukar upp stela leder. Om du gör träningen dagligen så stiger livsenergin. Qigong kan nästan liknas vid en inre akupunktur och har fördelen att du inte behövs någon terapeut, när du väl lärt sig metoden och utövar Qigong, helst varje dag. Det finns fantastiska gratisprogram på nätet om du bara vill lära dig för egen del. Vill du utbilda dig för att lära ut, då kostar det. Träningen skapar en underbar balans i kroppen och man känner ett välbehag efter träningen. Man kan säga att allt faller på plats. Själv tränar jag gärna qigong mot huvudvärk. Den brukar vara borta när passet på 15 – 20 minuter är förbi.

Ditt sinne fylls av kraft och lugn samtidigt. Det känns som om du tänker klarare. Vid tester som gjorts har man kommit fram till att qigong har en stresslindrande effekt eller i varje fall mildrar effekterna av stress. Träningsintensiteten vid qigong är måttlig, man blir inte svettig., så det är möjligt att det meditativa inslaget har stor betydelse. Qigong är i vilket fall ofarligt och kan även användas av fysiskt mindre aktiva personer, kanske äldre, som behöver stressa ner. Perfekt för “latmaskar” och “soffpotatisar”. Eller en bra start på ett nytt liv med träning.

Ljus och kärlek från min själ till din, hälsar Laura