Hälsa,  livsstil

Salt – en krydda för livet.

Salt både som krydda och hjälp till magiska ritualer. Jag är nog själv mest förtjust i himalaya saltet. Om det nu är till mat, kosmetik eller magi. Både i kontors- och sovrumsfönster står himalayan saltlampor. De är bra för att få en renare fräschare luft. Dessutom är de vackra, har en lugnande verkan och skyddar mot dåliga energier. Sprider däremot massor av positiva energier.

h

Rosa himalaya salt är min absoluta favorit till kosmetiskt bruk. Till peeling för ansikte och kropp blir det kokosolja, blandad med fint himalaya salt och lite bikarbonat. Massera in och låt verka i 15 minuter innan du spolar av. Brukar göra det ca 1 gång i veckan. Det gör verkligen underverk!

Saltet för skönheten, det rosa, använder jag också för fötterna tillsammans med någon krämig hemgjord örttvål. Då masserar jag med den grova sorten så fötterna blir släta o mjuka, löddrar in med tvålen ett par minuter till o spolar av.

Snart kommer Valborg och då har jag som tradition att städa hela huset på morgonen. Börjar i rummet längst bort från ingången och arbetar mig mot den, ingången alltså. När allt är perfekt rent, tar jag en skopa salt och strör på båda sidor av tröskeln – för att beskydda allt och alla i huset.

Salt för kosmetisk användning brukar jag färga med örter. Spadet av kokt gurkmeja till exempel ger ett underbart gult salt. Blått får jag med den gamla växten, Rött får det bli av rödbeta. vejde, som måste fermenteras för att avge färg . [var försiktig med handdukarna, passa så du inte har färg kvar på huden}.

Vi får inte glömma saltet till maten. Det kan vara onödigt att använda himalayan, flingsalt eller sk gourmetsalt för att koka spagetti eller annat. Smaken blir likadan. Himalayasaltet innehåller däremot järn,kalcium, magnesium, zink, magnan mm., så det är rätt nyttigt. Det sägs också kunna reglera blodtrycket.

Min absoluta favorit just nu är min himalayan saltsten. Jag värmer den i ugnen till 180 grader – sätt alltid in i kall ugn så plattan inte spricker! Ta sen ut plattan, den håller sig varm ca 20 minuter. Under den tiden är det perfekt att steka exempelvis lax på plattan. Några minuter på varje sida och den är absolut rätt saltad. Spola bara av plattan direkt efteråt. Var lite tveksam, men det visade sig fungera toppen.

Salta hälsningar från din sierska LAURA