Drömmar,  magi,  Månfaser,  sömn

Sömnens underbara värld.

De två senaste inläggen har varit om hälsa och vila, så nu kommer det kanske allra viktigaste…… Sömnen. Det är genom sömnen vi hämtar mer energi och prestationsförmåga, ett friskare hjärta och starkare immunförsvar. Den förbättrar vår inlärningsförmåga, minskar stress och övervikt samt, säger läkarvetenskapen, minskar risken för diabetes och cancer. Att få tillräckligt med sömn är mycket viktigt och inget vi ska slarva med. Vi behöver våra 6 – 8 timmars nattsömn. Och kanske bäst av allt är möjligheten till magiska drömmar med hintar om framtiden.

Tänk på något vackert när du ska somna, en underbar blomsteräng eller ett härligt, turkos vattenfall innan du ska somna. Glöm den gamla tokiga idén att räkna får – det är så tråkigt att det förlänger insomningstiden. Försök att undvika stress och ta ett avslappnande doftande bad ett par timmar innan du går och lägger dig. Lavendelbad är avslappnande och doftar ljuvligt. Det sätter dig riktigt i sleep mood. Lyssna gärna på musik du tycker om. När du känner igen musiken behöver inte hjärnan anstränga sig för att följa med.

Lägg bort eller stäng av mobilen när du ska sova. Forskning visar att strålningen kan aktivera hjärnans stresscenter, som gör att du vaknar eller att den skapar förändringar i sömnhormonet melatonin. Tänk också på att kroppen mår bäst av regelbundna vanor när det gäller den inre klockan. Om du ofta ändrar tiden, när du lägger dig och stiger upp så kommer du att producera nån sorts mini jet-jetlag. Du rubbar kroppens vanor, så det blir svårt för dig att uppnå djupsömnen.

Skriv sömndagbok där du skriver ner ditt sömnmönster. Motion, måltider, stress, kärleksproblem och annat som kan påverka sömnen. Då kan du hitta en lösning om du har svårt att sova. Om du har problem som håller dig vaken, sätt dig och skriv upp hur du tänker dig att lösa problemet, sen lägger du bort problemet och boken.

Jag brukar alltid råda till att också skriva en drömdagbok där du skriver vad du drömt. Gör det genast när du vaknar för det finns inget man glömmer så snabbt som sina drömmar. Genom att tyda drömmarna får man veta mycket ur det fördolda och det som ska komma. Nu har vi snart nymåne, den 6 oktober, och då brukar mycket av det kommande kunna visa sig i drömmen. Nymånen är ju en tid för nystart. Vid tiden för fullmåne brukar saker komma upp, som det är tid att lämna bakom sig. Just vid nymåne och fullmåne brukar drömmarna vara som intensivast. Häng gärna upp en drömfångare över sängen!

Med ljus, kärlek och önskan om härliga drömmar, från LAURA