Blog,  Månfaser

Stormmånen i mars…

Det är mycket i mars. Den 13 mars nymåne, 28 mars fullmåne och däremellan vårdagjämningen den 20 mars klockan 10.37. Klockslaget är viktigt, för vårdagjämningen är inte en speciell dag, utan en speciell tidpunkt som inträffar olika på olika platser i världen. Ja, så inte att förglömma att vi i Sverige ställer om till sommartid den 28 mars. Förhoppningsvis [för mig] den sista gången, jag gillar inte när man “rubbar mina cirklar”.

Vårdagjämningen är det som tidigare kallades vårblot. Jag har hittat beskrivningen av vårdagjämningen/vårblot i många gamla böcker. Vårblot är för anhängare av nordisk hedendom ett sätt att uttrycka samhörighet med gudarna och förfäderna. Detta gör man med offergåvor som frön, ägg, frukt och sista skvätten mjöd. Meningen med offergåvorna, vårblotet, syftar huvudsakligen till att garantera en bra skörd. Tidpunkten skulle vara när vintern övergår till vår och naturen börjar vakna upp igen. När blotgåvorna har givits fortsätter man fira med med mat, mjöd och musik.

Detta är också en tid att rannsaka sig själv och kanske krossa en del illusioner. Nu är nystart, tid att ta nya tag. Tid att skriva nya kapitel i livets bok. Nu ska vi hämta fram våra starka sidor och se vår potential. Självförtroende och självtillit växer med ljuset. I år har namnet stormmånad passat riktigt bra, för oj vad det har blåst. Som om naturen vill skaka liv i allt. Mars kallas ju också Kråkmånaden och just när det slutade blåsa kom ett par kråkor och flög förbi. Jag ser det som ett gott vårtecken, för där jag bor brukar kråkorna komma med våren någon gång i andra halvan av mars.

Med stormiga vårhälsningar, ljus och kärlek, från Laura