Blog,  Hälsa,  livsstil

Ta en vilodag!

När vardagstempot är för högt, brukar vi drabbas av dåligt samvete. Vi börjar planera allt det praktiska vi inte hunnit med i veckan till vår lediga dag – då ska vi städa, tvätta både bil och fönster och naturligtvis baka inför kommande vecka. Pröva istället att reservera en ledig dag bara för dig själv – ta hand om dina egna behov. Tänk djupare över din egen tillvaro. Var det så du hade tänkt dig det? Kanske är det tid att dra i bromsen och göra några små eller större förändringar. Helt enkelt hoppa av ekorrhjulet och börja tänka på sitt eget mående..

När du vilar och slappnar av så andas du djupare och långsammare. Du får lägre puls och blodtrycket sänks. Värme och tyngd sprider sig i kroppen och om du klarar av att vara i nuet och bara slappna av, då blir belöningen att du känner lugn, välbehag och kanske till och med lättnad.

Det finns flera sätt att tanka ny energi. Det första hade vi. Gör upp med ditt dåliga samvete över allt du inte hinner. Du kan inte göra nåt åt det, blir bara onödigt stressad. Städa omkring dig {men kanske inte på din lediga dag]. Oreda gör ditt liv oöverskådligt på många vis. Ta reda på pappershögen på skrivbordet. Sätt realistiska mål, så du inte pressar dig själv att göra det omöjliga. Lär dig att säga ifrån, du hinner inte allt. Sov mer. Vi sover ofta alldeles för lite, trots att sömnen är så viktig.

Kanske föredrar du motion som avkoppling och uppladdning. Svenska och norska forskare har kommit fram till att motion är den faktor som har störst betydelse för både psykisk och fysisk hälsa. Humöret förbättras och förmågan att koncentrera sig ökar. Varför inte ta små minipauser, även när du motionerar- lägg dig raklång på marken, räkna molnen och låt tankarna bara flyga omkring en liten stund. Motionera ensam eller med familj/vänner. Eller gör som jag, ta med dig hunden. Sällskap ökar till och med nyttan.

Avsluta gärna en vilodag med lite andlighet. Några tända ljus, kanske doftljus med älsklingsdoften. Lavendeln brukar vara avslappnande och lugnande, samtidigt som den stöder din optimism och ditt goda humör. Drick en kopp choklad eller ditt favoritte. Meditera gärna en 5 till 10 minuter, en avslappnande Zenmeditation med koncentration på andningen. Som avslutning sänder du en bön till Universum om det du önskar dig mest. Det kan vara som “spell”, manifestation, “beställning” eller en enkel bön. Tala tydligt och skriv även ner det du önskar. Tänk på det talade ordets och även det skrivna ordets makt, dubbelt håller bättre. Ring mig gärna om du vill ha lite tips inför din bönestund.

Ljus och kärlek från LAURA