Blog,  Hälsa,  magi,  skogstroll

Tallens magiska krafter…

Tallens krafter är starka. Den har enligt gammal folktro både läkande och magiska krafter, finns i hela Sverige och kan växa upp till 3o m höjd. Förr användes årsskotten som botemedel mot gikt, något som alternativmedicinen förespråkar än idag. Tallen har en förhöjd förmåga att ta upp näringsämnen och mineraler ur marken.

Dessutom producerar den mycket kåda som sägs vara helande – den läker sår och självsprickor och är användbar på insektsbett, eksem och vårtor. När min son var liten och busig, använde jag det på skrubbsår med stor framgång. Kådan är ju bakteriedödande, bakteriehämmande och antiseptisk. Var bara att blanda den med lite bra olja. Hjälper till och med mot skavsår.

Tallbarren är rena hälsobomben genom alla mineraler och näringsämnen det innehåller. I barren produceras året runt mycket vitamin C, så de är alldeles utmärkta som förkylningste. Du kan använda torkade eller färska som du vill. Tillgång finns ju hela vintern. Själv är jag känslig mot att få kåda-klibb på tänderna och då tycker jag torkade är bäst. Ibland mal jag till pulver och smugglar ner i morgonyoghurten, det fungerar toppen.

Lite kåda eller harz som det kallas i fast form, använder jag när jag gör “rökelsestänger”, så de håller ihop och röken blir jämnare. Vad jag brukar använda är torkade rosknoppar, lavendel, salvia [mycket], gråbo, enris och just tall. Tycker om när rökelsestängerna eller smudge sticksen är “hårt” sammanpressade så de brinner länge och jämnt. De ska avge rök och doft lugnt och jämnt.

Detta “förmögenhetens träd” i magin ska sörja för vårt välstånd och vår lycka. När du använder rökelse i en ritual där du upprepar spell för pengar, tur i spel och skydd, då borde tallen ha en given plats. Tänk på att du viftar röken frän smudge sticket mot dig, bäst med en fjäder. Jag brukar “låna” en från min drömfångare – därför doftar den så gott!

Alla örter, blad och blommor om det nu är rökelse för pengar, kärlek, jobb, hälsa, förmögenhet eller helt enkelt lycka brukar jag alltid rena i en speciell ritual på en torsdag natt, då det sägs att invigning av magiska redskap ska fungera bäst. Jag tycker det känns både tryggt och roligt att hålla mig till gamla seder från vår forntida folktro. Samma gör jag med mina amuletter eller “knyten”. där det kommer in örter för olika behov. Som exempel knytet med mejram kamomill, och johannesört, “snuttefilten” mot bekymmer att ha under huvudkudden.

Med ljus och kärlek från silvertrollet LAURA