Blog,  skogstroll

Tomtar, skogstroll, vättar och andra väsen…..

Vintersolstånd, jul- och nyårsdagar, det är dagar när det räknas med att olika naturväsen dyker upp. Naturligtvis tänker man lite extra på det den här mörka tiden på året. De små tomtarna som ska blidkas med risgrynsgröt och en smörklick på julafton för att inte hitta på hyss. Enligt folktron är hustomten i nordisk mytologi ett litet väsen som ser ut som en gubbe med långt, grått skägg och en röd eller grå tomteluva. Hustomten kallas också gårdstomte, tomtegubbe, tomtevätte eller puke som är en liten djävul. I Skåne,Danmark och Norge är han tomtenisse. Kärt barn har många namn får vi väl säga.

När man pratar om tomtar är ju trollen nära. Skogstroll, småtroll, stora jättetroll och smådjävlar. Trollen som skogsväsen har varierat mycket i storlek och utseende inom nordisk folktro och mytologi. Ibland kunde de vara väldigt lik människan, ibland helt väsensskilda. Vid sidan av trollen fanns också vättar och vittror, som var lika människorna och levde i underjordiska parallella samhällen. De osynliga. För mig har alltid skogstrollen varit intressanta. De sägs i Mellansverige vara rätt lik människan, kanske något mindre, och har enorm styrka. Största skillnaden är att de kan trolla. Andra likartade naturväsen, som tomten, näcken, skogsrået och sjörået skilde sig från trollen genom att vilja leva helt ensamma. Människans miljö ansågs fylld med olika väsen som huldror, älvor, dvärgar, diser, alvar och många andra. Jag älskar, särskilt den här tiden att läsa böcker där naturväsen finns med på ett hörn.

Korpen är en av mina favoriter på “magiska listan”. Den finns på riktigt och är en stor, svart kråkfågel. Den kan bli upp till 14 år i när den lever vilt och utspänd vingbredd kan bli upp till 1,3 m. I mytologin sades korpen tidigare vara mörkrets budbärare och betyda olycka. I nordisk mytologi satt korparna Hugin och Munin på Odins axlar och var hans budbärare om vad som hände i världen. Korpar kännetecknas nu av att de är mycket smarta, har bra minne och hög kognitiv förmåga.Korpar kan till och med använda redskap. Idag är korpen visdomens fågel. Jag har själv fått hjälp av ett korppar när jag för ca 5 år sen gick ordentligt vilse i svampskogen. Plötsligt dök 2 korpar upp och eftersom ett korp par finns i skogen där jag bor tänkte jag, naja, jag följer dom. De vände huvudet och kollade att jag var med, något jag tyckte var ovanligt. Döm om min förvåning när jag efter en dryg timme såg huset där jag bor. Magi? Allt kan man inte förklara.

Många magiska hälsningar från Laura i tomtarnas och trollens värld.