Hälsa,  livsstil

Yoga för hälsan

Från allra första början var alla yogans övningar inriktade på att förbättra vårt välmående. Det är så mycket mer än att bara få en vältränad kropp. Om du ser till de 8 olika delarna av yoga, som alla har lika betydelse, så innefattar yogan både kropp och själ.

Nr. 1 YAMA handlar om personens integritet.

Nr. 2 NIYAMA beaktar andlighet och självdiciplin.

Nr. 3 sedan är ASANA, väl den som utövas mest i västvärlden. Det är hållning och rörelse för att komma i fysisk form. Nr.4 PRANAYAMA är andningsövningar som hjälper oss att få kontroll över andningsprocessen. Ordet översätts med “livsförlängning”, kanske inte så fel, om man tänker på att djupandning till och med hjälper lindra panikångest. Fint är att det går att integrera andningsövningarna med dina vanliga yogaövningar.

Nr.5 sen är PRATYAHARA är att få kontroll över inflytande utifrån och istället fokusera inåt. Nr. 6 är DHARANA, yogagrenen som hjälper dig med koncentrationen. Det är svårt, att öva koncentrationen lär dig styra över ditt eget tänkande.

Nr. 7 DHYANA betyder kontemplation, dvs övning i att meditera. Sist, men inte minst, kommer Nr. 8 SAMADHI, den sista yogagrenen. är att uppnå en punkt av lycka där du känner en djup förbindelse till det gudomliga. Just SAMADHI är en av de punkter som jag väl aldrig kommer att uppnå eller ens försöka.

Asana, Pranayama och Dhyana är de tre som jag utövar sen jag blev 18. Så jag kan med lugnt samvete säga, att det var yogan som hjälpte mig tillbaka efter en svår ridolycka. Jag har också jobbat en del som yogalärare och gjorde det ända fram till Covid 19 gjorde sitt intrång i Sverige och Världen. Nu fungerar jag mer som rådgivare om yoga och ayurveda, “yogans systervetenskap”.

Mest av allt älskar jag att göra mina yoga övningar utomhus, när vädret tillåter. Särskilt nu på våren när allt börjar grönska, fåglarna kvittrar och solen skiner. Att gå ut i naturen tidigt på morgonen och göra Solhälsningen känns härligt. Det ger så mycket positiv energi, att det räcker för hela dagen. Brukar avsluta med gående meditation hela vägen hem. Naja, de tio minuter det tar att komma hem, när man har lyckan att bo i skogen. Lät så flott….”hela vägen”.

Innan jag gick ut i morse, drog jag som vanligt ett kort ut Tarotkortleken – det blev Ess i Svärd, ett lufttecken. Det kortet lovar mental styrka och en ny början. Faktiskt ett av de starkaste korten i kortleken tycker jag. Det pekar på ny kraft och ny inriktning. Så det blir full fart framåt! På yogaplanet blir det först att träna upp hand- och huvudstående igen. Jag har verkligen blivit lite ringrostig över vintern och mest övat “slappna av och må gott” yoga.

Många fina hälsningar, ljus och kärlek, från LAURA