balans,  Hälsa,  yoga

Yoga hela livet!

Ett liv med yoga är ett liv med kropp och själ i balans. Det hjälper dig att hitta och hålla kontakten med ditt innersta, din kärna och intuition. Då kan du stå stadigt även när det “stormar” i ditt liv. Du får hjälp av yogan med stresshantering, sömnen blir bättre och din psykiska hälsa stabiliseras. Yogan är inte bara träningen för kroppen, utan hjälper att hitta samspelet mellan kropp och själ. Tänker på min gamle latinlärare som hade “Mens sana in corpore sano” till sitt valspråk. “En sund själ i en sund kropp” –  citat från den romerske författaren Juvenalis. Vi elever brukade smyga tidigare till klassrummet, för att se honom göra sitt yogapass före lektionen. De flesta fnissade först,  men blev alltid tysta efter att ha sett ett perfekt huvudstående. Hörde långt senare att han blev 95, helskärpt till sista dagen.

Har nog nämnt det tidigare. Min första yogalärare var en kvinna i 80-årsåldern. Jag började med yoga i 17/18-års åldern efter en svår ridolycka. Då hjälpte yogan mot smärtan i hela mig. Övningarna fick mig snabbt på benen, så än idag både yogar och rider jag fortfarande – och hoppas kunna fortsätta några årtionden till.

Yoga kan hjälpa till att tända livsgnistan igen, om den slocknat eller bara ligger och pyr. Viktigt är att börja långsamt och regelbundet. Aldrig försöka mer än du orkar. Tänja på gränser är alltid okej, men det måste ske under ordnade förhållande – helst med en lärare. Börja gärna med att kolla upp olika yogaformer. Det finns ett rikt utbud på nätet. Online och på plats kan du välja det som passar dig. PS yoga hjälper dig också att höja andligheten, så yoga gärna under fullmånen.

Med ljus och kärlek från Laura