Blog,  shaman

Den shamanska vägen,

är att länka mellan världarna – den synliga och den osynliga – med naturens hjälp. Shamanismen handlar om att lära känna naturen från grunden, så att vi kan hämta kraft och läkning därifrån. Att leva i harmoni med naturen och ta väl tillvara på dess gåvor, är ytterst viktigt för shamanen= han som vet! Jag har haft lyckan att flera gånger besöka Sibirien och där även regionerna runt Baikalsjön. Där har jag fått lära mig shamanismen från grunden. Därtill i ett par ytterligare länder.

Jag är långt ifrån fullt utlärd, men det jag tagit till mig använder jag tillsammans med nordisk och samisk shamanism. Den gamla shamanska kunskapstraditionen innehåller överallt kunskap om klarseende, klarhörande och förmåga att ge budskap vidare, se/spå framtiden. Helande och läkande med örter och växter – att följa naturens gång med planeter och månfaser. Respektera djuren och årstidernas växlingar.

Shamanen använder ofta sin trumma eller sina skallror för att komma i rätt sinnesstämning vid ritualer. Själsresor genom dåtid, nutid och framtid, ja, det hör till shamanismen, men det arbetar jag fortfarande med. Ska vi säga det så. Visst kan jag vid djup meditation, i tanken, förflytta mig till andra platser – men så långt som till shamanens själsresor genom Yggdrasil [världsträdet] kommer jag nog inte – än. Tankens kraft är mäktig, men har sina gränser för mig, nu iallafall.

Sjön Baikal är det mest fantastiska jag upplevt, solnedgången är mycket speciell och vattnets skuggningar på grund av de enorma djupen är något helt magiskt. Faktiskt världens djupaste sjö. Där finns till exempel själva shamanklippan. En plats som ger energi och styrka, en plats dit andarna kommer för kontemplation. Baikal har alltid varit en helig plats och finns nu med på UNESCOs skyddslista. Shamanka som klippan heter, ligger på Kap Burkhan och inne i klippn finns en grotta där shamaner i århundraden gjorde sina ritualer. Kraften ska vara mycket stark där, men inte helt snäll.

Det finns flera maktplatser runt Baikal, men många skyddas av befolkningen. Hela Baikal är ett naturmirakel, som jag är lycklig att ha fått uppleva. Att få arbeta med shamaner här var en ynnest, som gett mig mycket av det jag använder än idag – kanske främst ritualer till skydd mot dåliga energier, tekniker vid klarseende och kontakt med andra dimensioner.

Med ljus och kärlek från din shamanka, Silvertrollet