Blog,  Vintertid

Magiska ekorrar…

Visste du att ekorrarna tidigare ansågs magiska i den gamla nordiska folktron. Man trodde, att de kunde förutsäga framtiden. En känd ekorre i nordisk mytologi är Ratatosk. Han sprang upp och ned i trädet Yggdrasil, som budbärare mellan draken Nidhögg, ondskan, vid trädets rot och örnen Hräsvelg i trädets topp, som med sina vingslag skapade vinden. .

I Sverige trodde man att ekorren förde med sig olycka. Medan man i Norge var övertygade om, att han var en tur-bringare. En duktig samlare, som kom med framgång och förmögenhet. Jag satsar på Norge den här gången. Varför skulle dessa flitiga små samlare inte kunna bringa lycka. Jag har ett par ekorrfamiljer, som bor i trädgården och angränsande skog, men knackar på fönstret när nötter och kärnor är slut. Helt underbara små glädjespridare, som är pigga och muntra hela vintern.

Jag vet inte om de är så magiska, men matfriska är de. När de ätit upp nötterna jag lagt ut, så “hjälper” de fåglarna med solrosfröna. Det är grannsämja på fågelbordet. Ibland läser man att de jagar fågelungar och ägg, men det stämmer inte. Här hemma är de nu ca 15 års tid och fåglarna lever tryggt med ungar och ägg. Det enda där de är lite tjuvaktiga är just på solroskärnorna.

Många kärleksfulla adventshälsningar från Laura, som njuter av skogslivet.