Blog,  Hälsa

Förändring är möjlig….

I “kampen” för att bli mitt bästa jag, har jag också börjat gå i bastun ett par gånger i veckan igen. Gott för både kropp och själ. Hemma hos min farmor fanns en bastu dit hon tog mig med när jag var barn. Då som nu var det helt underbart. Varje gång jag kommer ut ur bastun känner jag mig, om inte nyfödd, men som en ny människa. Alla synder i form av för mycket av det goda känns bortblåsta. Bastun jag går till ligger precis vid en liten sjö och det känns jättebra att kunna hoppa i vattnet mellan varven. Dessutom gör det underverk för cirkulationen. Tio år yngre varje gång, men tyvärr håller det inte i sig. Måste “tanka ungdom” på nytt då och då, men det gör jag gärna.

Att gå i bastun är bland det mest föryngrande jag kan tänka mig. Når jag kommer till bastun är den uppvärmd av min väninna, som bor i huset bredvid. Det har blivit en vana, att vi tar en löptur genom skogen i sådär 15 minuter innan vi går in i bastun.På sommaren passar vi på att plocka färska björkkvastar samtidigt. Höst och vinter är det torkade som gäller. För att få inre ro, stressar vi ner med några övningar i medicinsk qi gong innan vi går in i bastun. Träning ska vara bra innan bastun, som också har den stora hälsofördelar. Stärker immunförsvaret – det bildas fler vita blodkroppar. Ökar uthålligheten om man bastar regelbundet och man återhämtar sig snabbare. Det avgiftar kroppen och är skönt för muskler och stela leder.

För mig finns det knappast något mer avslappnande och humörhöjandeän bastu. . Jag njuter varje gång. Vi kan inte göra om oss, men genom förändring av små fel och förstärkning av våra bästa sidor, så kan vi ta fram vårt bästa jag. Bastubesöken har för mig blivit, det kanske bästa “vapnet” till välbefinnande och ett starkare [snyggare] jag. Tre sauna-rundor på 15 minuter vardera brukar det bli. Ibland med en mini-simtur emellan. Sedan blir det 15 miuters meditation som avslutning. Inte något avancerat, utan jag koncentrerar mig på andningen. Om tankarna fastnar, så återgår jag till djupandning. På sommaren blir det meditation på bryggan, sen höst och vinter blir det i vilorummet tillsammans med en kopp gott örtte.

Kärlek och kram från Laura