Blog

Stjärnhimlen…

Finns det något vackrare än en stjärnklar natt. Jag är lycklig nog att bo i en liten by mitt i skogen. Utan gatubelysning. När vi flyttade hit köpte jag mig en stjärnkarta, en så kallad planisfär, som man kan ställa in så den bara visar den aktuella årstidens stjärnhimmel. En ficklampa med rött ljus, för att inte störa mitt mörkerseende och en bra kikare.

När himlens alla stjärnor lyser ner på dig har du ibland känslan att kunna ta dom i handen. Men det finns ju inte bara stjärnor. Planeter som är synliga för blotta ögat är Merkurius, längst bort i vårt solsystem, närmast solen, den minsta planeten och även symbol för vår kommunikation, fred, handel och ekonomi. Venus, den andra planeten från solen är kärlek och skönhet. Mars, nummer 4 från solen, näst minst, är stridsplaneten, rymdens bråkmakare, Kallas också den röda planeten. Jupiter nr. 5 från solen, 11 ggr större än jorden är planeten för pengamagi. Saturnus ,också den involverad i magi. Häxornas och magikernas planet!

Mäktigast av allt är nog Vintergatan. Man känner sig väldigt liten, som hela Universum låg öppet framför en. Oändligheten. Galaxen Vintergatan är ungefär 12 000 ljusår tjock och beräknas innehålla 200 – 400 miljarder stjärnor. Ljusa och klara nätter kan man se den som ett band av stjärnor utan slut. Vintergatan är vår hemgalax. Solen liksom alla natthimlens stjärnor tillhör Vintergatan. Wow!

Stjärnklara hälsningar från LAURA