Blog,  Hälsa

Örter för “allt”…

Att odla örter, både ute och inne, är en av mina allra käraste i sysselsättningar. Nu är allt fruset ute i odlingsbäddarna och inne i kallväxthuset. Så jag odlar inomhus i stora krukor med växtlampor över. Finns ingen ledig plats kvar. Jag odlar ju inte bara mycket örter för att använda vid matlagning.

Jag kan nästan säga att jag att jag använder örter för allt, överallt och alltid. Färsk mynta står i fönster och vid terassdörrar för att hålla ovälkomna “kryp” borta. Torkad mynta ger väldoft tillsammans med lavendel, rosknoppar och apelsinskal. Torkat i potpurrier. Sen blir det många olika örtoljor och torkade örtkryddor och te. Örtapoteket ska vara välfyllt, doftljus ska tillverkas och dörrkransar bindas. Hudoljor, badoljor och annat som ska användas på skönhetens altare. Sedan så kommer det viktigaste för mig som älskar magi och tror på magins positiva inverkan. PÅ ALLT!

Örterna kan påverka hälsan, kärleken, tryggheten, livsglädjen, pengarna, sömnen och mycket annat. Själv brukar jag sy något som jag kallar pengapåsarna. Varje år till nyår, för minst en gång om året ska örterna bytas. Kanske säcken har blivit lite oansenlig också. Vackra små säckar av lyxigt tyg, som jag broderar med små pärlor. I dom kommer Lagerblad, Kanel, Muskot, Basilika, Tallbarr, Ingefära och Enbär. Alla örter torkade. För både snabba pengar och förmögenhet. Det kan räcka med 3 olika örter, viktigt är det udda antalet. Brukar ha “pengapåsen” i fickan när jag shoppar.Ta den i handen då och då. Rik har den inte gjort mig, men säkert hindrat mig från onödiga utgifter när jag känt den i handen och tänkt till. Har skrivit mycket om örter förut, men i nästa inlägg skriver jag lite mer om örter och deras användningsområden.

Många örtdoftande hälsningar från Laura