balans,  Eftertanke,  skönhet

Den blå matens magi

Den blå maten är lokala, färska råvaror i stor variation utan socker och tillsatser. Med massor av grönsaker och färska örter, fisk och yoghurt men kött bara  i små mängder ibland. Frukter och bär ger kroppen styrka och vi försöker äta av regnbågens alla färger. För visst vill vi äta oss till hälsa och skönhet och dessutom få hjälp av alla naturens färger och magi.

Sommaren är en perfekt tid att njuta av den så kallade “blå maten”. Vi pratar om de blå zonerna där maten är grunden för ett långt och lyckligt liv  … där människorna blir äldst med flest över 100 år. Vi pratar om Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica och Ikaria i Grekland, även vårt svenska Småland nämns som en bra plats för friskt och lyckligt åldrande, om än inte en blå zon. Mest bekant med flest, gladast och piggast över 100-åringar är väl Okinawa med sin berömda Okinawadiet som gör både slank och pigg. Är själv ett exempel, som blev av med många kilon och fick massor av energi när jag testade. Nu gäller det förstås att klara av några årtionden till med  dieten, hehe. Utsikterna känns iallafall bra! Mat är verkligen magi om man hittar det rätta för sig själv.

Tänk bara på alla örters magi – för skönheten, hälsan och livslusten. Här hittar vi mycket – mynta som styrs av planeten Venus och tillhör elementet luft hjälper oss att stärka energi och vitalitet, står för pengar, välstånd, heling, skydd, kärlek, förnyelse som kan vara bra ny vid växande måne och mycket mer. Gott och nyttigt som myntate. Basilikan sägs ge både pengar och kärlek, samtidigt som den är en fantastisk krydda. Vår älskade svenska dill är inte bara god på färskpotatisen som krydda, den har en rad nyttiga vitaminer och mineraler som niacin, B6, kalium, kalcium, magnesium, järn och zink. Karvon, som är kramplösande, kan pressas ur fröna. Dillen har namnet från fornnordiska dylle, som betyder vagga till sömns. Det sägs att en liten påse torkad dill under kudden ger god sömn. Den har en rad magiska egenskaper, som att ge beskydd, tur och pengar, främjar kärleksmagi och föser bort troll. Mat från olika blå zoner och örtmagi dessutom, plus lagom motion verkar ge ett lyckligt, långt liv – bara våra svenska örter och grönsaker ger oss mycket att välja på. Kanske en nyfångad fisk till det?

Med hälsosamma hälsningar under en blå himmel!