Vintertid

Fredagen den 13 november

Detta är en speciell dag. Den svarta fredagen som vi har i morgon. Fredagen var i gamla bondesamhället som en vilodag före helgen. Det var olämpligt att börja ett arbete och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Talet 13 har alltid varit ett magiskt tal inom folktro och magi och det finns en särskild rädsla för datumet fredagen den trettonde som inträffar 1 till 3 gånger varje år. Det finns en del teorier om varför 13 är ett olyckstal. 13 vid bordet vid Kristi sista måltid. Många korsriddare avrättades avrättades av Vatikanen fredagen den 13 oktober 1307. Loke, ondskans och svekets gud i den nordiska mytologin, kom som gäst nr 13 till en fest i Valhall. Där intrigerade han så det förde till Balders död. Till och med idag undviker en del hotell nr 13 som rumsnummer. Många gäster vägrar att bo där. På flygplan finns det vanligtvis inte en rad nr 13. Passagerare tar det ofta som ett dåligt omen att sitta där.

Den här dagen har det hänt en del som förstärker tron på olycka. Kompositören Rossini [Barberaren i Sevilla] dog fredagen 13 november 1868. Thomas W. Lawsons roman “Fredag den 13” om panik på börsen. Fredag den 13 augusti 1899 föds Alfred Hitchcock, skräckfilmens mästare. Mer en lycka skulle jag säga. Sen är det bara att hålla tummarna, för den 13 april 2029 passerar astroiden Aphophis Jorden på 30 000 km avstånd. Bara en tiondel av avståndet till månen. Vid en kollision skulle jordens klimat påverkas i flera tusen år.

Detta är dagen när jag öppnar min “book of shadows” med kloka spell för att klara dagen bra. Dagen när rökelse med salvia och myskgräs står och “småröker” hela dagen och när jag tänder 3 vita ljus och sänder ut önskningar om bra energier. Inte för att jag är rädd för fredagen den 13 november, men man kan ju alltid förebygga ifall….. Och att tända ljus är alltid mysigt en mörk novemberdag. Särskilt mörk eftersom vi har nymåne på söndag, så inget månsken är att vänta. Får hoppas på några vackra stjärnor. Ett stjärnfall vore fint men inget är väntat.

LJUS OCH MAGISKA HÄLSNINGAR FRÅN LAURA