änglar,  Drömmar,  lucia,  Mörker

Lucia

Minns barndomens Luciafirande som igår. Men med mycket blandade känslor. Visst älskar jag levande ljus, men att få håret “vidbränt” var ingen höjdare – enda barnet och hela familjen tyckte att levande ljus i Luciakronan var allra vackrast. Jag förlorade varje år kampen om att få ha batteridrivna ljus.

De vuxna lyckades övertala mig att leka Lucia – med mutor – julgodis och till och med Luciaklapp, present hehe.

Oj så illa jag tyckte om det. När jag var yngre, var det alltid tjejen med längst hår och helst blond som blev “Lucia”. Tyckte redan då att det var mycket vackrare med mörk Lucia. Inte ens min far, som alltid pratade om alla människors lika värde och att jag aldrig skulle värdera en människa pga härkomst, språk, utseende, utbildning, religion osv, utan endast på grund av dennes uppförande, han tjatade bara om traditioner och ville inte prata om mitt lika värde. Förresten pratade han om kvinnors syn på traditioner.

Min hämnd blev ljuv. Kom upp i 9-årsåldern och fick en strålande idé. Sparade mina fickpengar några månader och gick till frisören. Med “ljuv” röst sa jag till frisören, att min mamma vill att jag ska ha håret mycket kort. På något vis lyckades jag övertala henne, trots att hon frågade gång på gång medan mina långa lockar föll. Var en “pojkflicka” redan då och klättrade hellre i träd än leka med dockor. Var och en på sitt vis är fortfarande mitt motto,

Jag har några gamla prydnadssaker kvar som påminner mig om den tiden. Nostalgi får jag väl kalla det. Tänk så skönt att vi idag har friheten att tycka och göra som vi vill med våra traditioner. Skapa egna som passar vår livsstil. En tradition hos mig är att gå på julmarknad. Brukar hitta fina fynd och härligt hembakat.

Så får jag nu i december leva ut alla mina häxritualer med levande ljus {aldrig i håret, hehe]. I vackra ljusstakar brinner levande ljus i varje rum, rökelse med örter för allt mellan kärlek och pengar och naturligtvis aromalampor med härligt doftande oljor. Jag älskar också att smycka mitt eget altare för olika ritualer med vackra blommor och gröna kvistar. Enris passar så bra nu i den mörka tiden. Den renar luften, skyddar mot dåliga energier och står för lycka och förmögenhet. Allt används vid

Massor av ljus och kärlek från Laura