Blog,  Hälsa,  magi

Höstens sista örter..

Det börjar gå mot slutet av året i örtagården. Det mesta är redan torkat, inlagt, bearbetat till knippen, kransar, små magiska påsar och alla möjliga bad och skrubb-pulver. Jag brukar torka stora mängder örter för det ska räcka fram till nästa sensommar. Mycket går åt till rökelse för olika ritualer – mest vid fullmåne och nymåne och vissa högtider.

Kanske överdriver jag lite, men jag älskar när det doftar härligt. Dessutom påminner det mig om sommaren, även under de mörkaste vinterkvällarna.

Årets sista lavendel klipptes ner för några dagar sedan. Nu när det är torrt kommer det i teblandningar och finmalet i badsalt tillsammans med kronblad från rosor. Doftar ljuvligt och ska hjälpa kärleken på traven, därför syr jag också små doftpåsar att ha i handväskan eller under huvudkudden. Jag brukar också hänga upp torkade buketter i bilen för att fräscha upp.

Lavendeln brukar jag, för doftens skull, även ha i rökelse/smudgesticks tillsammans med salvia. Salvian sägs rena, beskydda och ta bort onda energier. För hälsan är salvian likt rosmarinen bra för minnet, koncentrationen och intelligensen. Plus att den är antiinflammatorisk, antiseptisk och antibiotisk – bra i ett te mot förkylning. Den ska också hjälpa till att bryta ner fett i kroppen, något att tänka på i bantningstider.

Två stora rosmarinbuskar får flytta med in i köket och övervintra där. Rosmarin är en av mina favoritkryddor. För att rena luften blandar jag den med enris och gör smudgesticks. Det inte bara renar luften, det skyddar också mot onda energier, bryter förbannelser och gör dig starkare säger folktron. För hälsan ska det vara bra för minnet, och hjärnan, pigga upp nervsystemet och hjälpa till med matsmältningen.

Det är förresten inte bara rosmarinen som flyttar in. En massa örter planteras i krukor och byttor och får följa med in. Det är härligt med färska örter i köksfönstret. Inte bara att det är fint och gott när man lagar mat. Hela köket doftar något alldeles underbart. Om man nyper av lite på kvällen har det torkat till nästa morgon och då tar det rökelsen till nya höjder!

Med örtdoftande hälsningar från LAURA